První zmínky o pěstování vinné révy v této oblasti se datují od roku 1228, i když v Brně a jeho okolí bývaly vinice odnepaměti. Brněnské vinařství mělo velký vliv na rozvoj vinařství na jižní Moravě. V brněnské oblasti se nacházejí dvě vinařská střediska.
V prvním, kde převládají lehké písečné půdy, se převážně pěstují bílé aromatické odrůdy Pálava, Müller Thurgau, Tramín a Muškát moravský. V druhé oblasti převládají ve větším měřítku půdy štěrkovité, které zde umožňují pěstovat modré odrůdy, vína jsou zde tvrdší, získávají se z odrůd Frankovka a Portugal modrý. 511 pěstitelů v této oblasti pěstuje vinnou révu na 613 ha vinic.
V samotném Brně je pak 16 ha vinic, nejsevernějšími vinařskými obcemi jsou Viničné Šumice a Obřany, největší vinařskou obcí jsou Dolní Kounice se 159 ha vinic. V modrých odrůdách patří brněnská oblast k nejsilnějším, nejpěstovanějšími odrůdami jsou Svatovavřinecké, Veltlínské zelené, Müller-Thurgau a Frankovka.